Urbaania kasvua Vantaa -hankkeen työntekijöitä hotelli Valossa

”Se tekee työstäni merkityksellistä” – Työntekijät kertovat hankkeen kohokohdista

Blogi

TEKSTI | Virve Louekari

Vuosien aikana Urbaania kasvua Vantaa -hankkeessa on työskennellyt yli 20 työntekijää useista organisaatioista. Nyt kolmevuotisen hankkeen päättyessä viisi heistä kertoo, millaisia olivat heidän hankematkansa kohokohdat.

Annu-Riina Lamberg, projektiasiantuntija, Laurea:

Minulle yksi hankkeen kohokohdista on Uudella osaamisella kasvuun -julkaisu, jota teimme koko hanketyöryhmän voimin. Monivuotisessa hankkeessa on ollut useita kasvudiilejä, palveluja ja kokeiluja. Olikin erityisen antoisaa päästä tarkastelemaan hankkeen tuloksia ja kertyneitä kokemuksia kokonaisuutena ja keräämään keskeisimmät opit yhteen julkaisuun. 

Järjestimme julkaisua varten useita työpajoja, joihin hanketyöryhmämme eri aloja ja organisaatioita edustavat asiantuntijat toivat omia näkökulmiaan ja kokemuksiaan hankkeesta. Opimme prosessista sekä hankkeena että asiantuntijoina valtavasti.

Elvira Vainio, yritysvalmentaja, Metropolia:

UKV-hankkeeseen pätee afrikkalainen sanalasku: ”Jos haluat mennä nopeasti mene yksin, jos haluat mennä pitkälle mene yhdessä”. Kun toimijoita on monta, on myös näkökulmia enemmän ja vaikutus suurempi. Olen myös ylpeä monesta kokeiluista, kuten virtuaalisesta pakohuonepelistä ja Jatkuvan oppimisen myytinmurtajat -podcastista, johon pääsin käsikirjoittamaan ja toteuttamaan pari jaksoa.

Vaikka olen tehnyt pitkään töitä yritysten parissa, tässä hankkeessa pääsin tekemään syväsukelluksen nimenomaan pk-yritysten sielumaisemaan, tutustumaan pk-yritysten osaamisen johtamisen kipupisteisiin ja löytämään asiakkaiden kanssa ratkaisuja osaamisen kehittämiseksi. 

Minua kiinnostaa, mitä valmennuskertojen välissä tapahtuu ja miten arki on muuttunut valmennuksen loputtua. Onneksi valmentajina olemme pystyneet kulkemaan yritysten rinnalla pidempää aikaa ja näkemään tuloksia. Se tekee työstäni merkityksellistä.

Elina Taponen, projektipäällikkö, Metropolia:

Viestinnän ydintiimi on ollut onnistuneen viestinnän kulmakivi. Lisäksi viikoittaiset viestintäryhmän palaverit ovat tarjonneet laajemmalle joukolle mahdollisuuden osallistua viestinnän ideointiin ja työstämiseen.

On ollut hienoa seurata, miten osaamista on jaettu ja toisia on sparrattu kohti onnistumisia. Yhdessä olemme tarttuneet erilaisiin mahdollisuuksiin. Yksi kohokohdista on ollut SuomiAreena-paneelikeskusteluun osallistuminen.

Viestinnässä tärkeässä roolissa ovat olleet kaikki asiantuntijamme, jotka ovat osallistuneet vahvuuksiensa ja toiveidensa mukaan. Monet ovat heittäytyneet kokeilemaan uutta, kuten podcastin tuottamista tai uutta somekanavaa. Työssä oppimista on ollut ilo seurata!

Laura Erkkilä, projektipäällikkö, Laurea:

Hankkeen parasta antia on ollut yhteiskehittäminen partneriyritysten kanssa. Tämä alkoi palveluiden kehityksen alussa tarvekartoituksilla esimerkiksi InfoCaressa ja Vantissa. Me koulutusorganisaatioissa suunnittelimme ja toteutimme fasilitoidut työpajat, joissa kerättiin runsaasti aineistoa esimerkiksi ryhmäkeskusteluissa ja yksilöhaastatteluissa. 

Partneriyritysten yhteyshenkilöt ja työntekijät olivat sitoutuneesti mukana ja takasivat onnistuneen alun yhteiskehittämiselle. Runsasta aineistoa on hyödynnetty palveluiden yhteiskehittämisen lisäksi tuottamaan tietoa ja ymmärrystä jatkuvan oppimisen ilmiöstä ja muun muassa työssäkäyvien uuden oppimiseen näkemyksistä.

Sini Maunula, hankeasiantuntija, Laurea:

Hankkeen yhtenä kehitettävänä digitaalisena työkaluna oli Personal Digital Coach, jonka tarkoituksena oli tukea työntekijöitä osaamisen kehittämisessä. Sovellus haki muotoaan kolmen pilotin kautta, jotka toteutettiin tiiviissä yhteistyössä hankepartnereiden kanssa. Näistä viimeinen, oppisopimuskoulutettavaa tukeva versio, herätti kiinnostusta niin paljon, että haluttiin löytää väylä sen työkalun toteuttamiseksi. Yhteistyö järjestyikin ammattiopisto Varian ja Annie Advisor Oy:n kanssa. Keväällä 2022 PDC oli jo integroitu osaksi Annien Advisorin Varialle tarjoamaa Annie-sovellusta ja sen testaus oli käynnissä, osallistujina Varian oppisopimuskoulutettavat.